Đề luyện thi vào Lớp 10 chuyên Tiếng Anh - Đề 74 (Có đáp án)

Choose the word, phrase or expression which best completes each sentence (15 points)

21. Peter: “ I’ve got to go, Betty. So long."         Betty: ” So long, Peter. And __________

A. be careful                          B. don’t hurry                  C. take care                    D. don’t take 

22. John: “How lovely your house is!”          Jack: “__________”

A. I love it, too.                                                             B. Thank you, it’s nice of you to say so.

C. Can you say that again.                                           D. Really? It is.

23. Mr. Thomson is one of the most distinguished scientists in his __________ .

 A. matter                              B. field                            C. part                           D. place

24. There has been a great __________ in her English.

 A. escalation                        B. rise                             C. increase                     D. improvement

25. The __________ of the general election will be known today.

 A. result                                B. decision                     C. effect                          D. choice

26. Released in 1915, __________

A. D.W Griffith’s made an epic film about the Civil War, Birth of a Nation.

B. the Civil War was the subject of D.W.  Griffith’s epic film, Birth of a Nation.

C. D.W.  Griffith’s epic film Birth of a Nation was about the Civil War.

D. the subject of D.W.  Griffith’s epic film Birth of a Nation was the Civil War.

27.  As soon as you buy a car, it starts falling in  __________.

A. cost                                   B. worth                          C. value                          D. price

28. Boy:  “Would you say that English is a global language?”        Girl: "__________ "

A. Yes, it has.                                                               B. I like it.                        

C. I don’t understand the difference.                           D. Oh, absolutely.

29. The couple decided to __________ every month for their retirement.

A. put some money away                                             B. put some money aside

C. take up some money                                               D. take some money away

30.The taxi was so late reaching the station that my father __________ missed his train.

A. rarely                                 B. immediately                C. entirely                       D. almost

31.__________an emergency arise, call 911.

A. Should                               B. Can                            C. Does                          D. Will

32.The doctor gave the patient __________ examination to discover the cause of his collapse.

A. a thorough                        B. an exact                     C. a universal                 D. a whole

33.On __________ she had passed the exam, she jumped for joy.

A. having told                        B. he was told                 C. being told                   D. telling

34. Henry: " __________ "         John: "Nothing."

      A. What do you do?              B. What's new?              C. How are you?            D. Are you a newcomer?

35. Sarah: "I am terribly sorry, Mr. Johnson. I won't be able to come to the office tomorrow."

      Mr. Johnson: " __________ "

      A. Oh, that's annoying.          B. Sounds like fun.         C. Well, never mind.       D. Great, Sarah.             

doc 6 trang Thúy Anh 03/08/2023 320
Bạn đang xem tài liệu "Đề luyện thi vào Lớp 10 chuyên Tiếng Anh - Đề 74 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy hãy click vào nút Download ở trên.

File đính kèm:

  • docde_luyen_thi_vao_lop_10_chuyen_tieng_anh_de_74_co_dap_an.doc

Nội dung text: Đề luyện thi vào Lớp 10 chuyên Tiếng Anh - Đề 74 (Có đáp án)

  1. ENGLISH PRACTICE 74 B. PHONETICS - GRAMMAR - VOCABULARY - LANGUAGE FUNCTIONS I. Choose the word that has a different stress pattern from the others in the groups (5.0 points) 16. A. individual B. entertainment C. introduction D. environment 17. A. knowledge B. miserable C. reaction D. accident 18. A. political B. yesterday C. ambulance D. furniture 19. A. confidence B. minimize C. complaint D. imitate 20. A. company B. atmosphere C. customer D. employment II. Choose the word, phrase or expression which best completes each sentence (15 points) 21. Peter: “ I’ve got to go, Betty. So long." Betty: ” So long, Peter. And ___” A. be careful B. don’t hurry C. take care D. don’t take 22. John: “How lovely your house is!” Jack: “___” A. I love it, too. B. Thank you, it’s nice of you to say so. C. Can you say that again. D. Really? It is. 23. Mr. Thomson is one of the most distinguished scientists in his ___ . A. matter B. field C. part D. place 24. There has been a great ___ in her English. A. escalation B. rise C. increase D. improvement 25. The ___ of the general election will be known today. A. result B. decision C. effect D. choice 26. Released in 1915, ___ A. D.W Griffith’s made an epic film about the Civil War, Birth of a Nation. B. the Civil War was the subject of D.W. Griffith’s epic film, Birth of a Nation. C. D.W. Griffith’s epic film Birth of a Nation was about the Civil War. D. the subject of D.W. Griffith’s epic film Birth of a Nation was the Civil War. 27. As soon as you buy a car, it starts falling in ___. A. cost B. worth C. value D. price 28. Boy: “Would you say that English is a global language?” Girl: "___ " A. Yes, it has. B. I like it. C. I don’t understand the difference. D. Oh, absolutely. 29. The couple decided to ___ every month for their retirement. A. put some money away B. put some money aside C. take up some money D. take some money away 30.The taxi was so late reaching the station that my father ___ missed his train. A. rarely B. immediately C. entirely D. almost 31.___an emergency arise, call 911. A. Should B. Can C. Does D. Will 32.The doctor gave the patient ___ examination to discover the cause of his collapse. A. a thorough B. an exact C. a universal D. a whole 33.On ___ she had passed the exam, she jumped for joy. A. having told B. he was told C. being told D. telling 34. Henry: " ___ " John: "Nothing." A. What do you do? B. What's new? C. How are you? D. Are you a newcomer? 35. Sarah: "I am terribly sorry, Mr. Johnson. I won't be able to come to the office tomorrow." Mr. Johnson: " ___ " A. Oh, that's annoying. B. Sounds like fun. C. Well, never mind. D. Great, Sarah. III. Give the correct form of the words in brackets (10 points). 36. (MYSTERY), the light came on though no one was near the switch. 37. Excessive (EXPOSE) to direct sunlight should of course be avoided. 38. The complete (RELEVANT) of this answer shows that the student did not read the question carefully. 39. Most birds (MIGRATORY) in the winter. 40. When a boy, Bob was a very (ATTEND) student and seemed to spend most of the time looking out of the window. 41. Travelling gives young people opportunities to (DEPTH) their understanding of the world. 42. The living-room is littered with (DISCARD) newspapers. 43. The boys took part in the competition with great (ENTHUSIAST). 44. Most young Americans want to lead a / an (DEPEND) life at the age of twenty. 45. (NEW) energy sources such as wind and wave power are pollution-free. IV. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting: (5.0 points) 46. Visitors may realize that even though they can’t make their homes in Venice city, they can take away with Page 1 of 5
  2. A B them memories of their beauty. C D 47. The news of the negotiations for a peace treaty between the two Presidents were received with mixed emotions by A B C the citizens of both countries . D 48. If they took their language lesson seriously, they would be able to communicate with the locals now. A B C D 49. The Girls Scouts, found by Juliette Gordon Low in 1912, has grown to a current membership of more than A B C three million girls. D 50. Americans annually import more than $ 3 billion worthy of Italian clothing, jewelry, and shoes. A B C D C. READING I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best fits each space: (10 points) These days in business, people have to face many challenging questions when designing and implementing new projects in undeveloped areas of the countryside. One issue which has to be faced is whether it is possible to introduce new technology without destroying the local environment. Economic (51) ___and environmental conservation are often seen as natural enemies. It is unfortunate that in the past this has often been true, and it has been necessary to choose between (52) ___the project or protecting the environment. However, by taking environmental considerations (53) ___at an early stage in a project, companies can significantly reduce any impacts on local plants and animals. For example, in southern Africa, a company called CEL was asked to put up 410 km of a power transmission line without disturbing the rare birds which inhabit that area. The project was carried out with (54) ___disturbance last summer. What may surprise many business people is the fact that this consideration for local wildlife did not in any way (55) ___down the project. Indeed, the necessary advance planning (56) ___with local knowledge and advanced technology, (57) ___that the project was actually completed ahead of schedule. CEL was contracted to finish the job by October and (58) ___to do so two months earlier. CEL is one of those companies which is (59) ___ to the principle of environmental conservation. Many other companies have yet to be (60) ___ of the importance of balancing the needs of people with those of the environment. However, it may be the only realistic way forward. 51. A. development B. progression C. rise D. increase 52. A. running B. dealing C. controlling D. leading 53. A. deeply B. gravely C. seriously D. severely 54. A. bare B. smallest C. least D. minimal 55. A. turn B. slow C. speed D. hold 56. A. tied B. combined C. added D. related 57. A. led B. caused C. resulted D. meant 58. A. managed B. succeeded C. achieved D. fulfilled 59. A. promised B. persuaded C. convicted D. committed 60. A. argued B. convinced C. urged D. impressed II. There are 5 blanks in the passage below. From the words provided in the box, choose the most suitable for each blank. There are THREE extra words that you do not need to use (5 points). A. But C. bad E. help G. benefit B. need D. true F. good H. Indeed In Britain, the average young person now spends more money on games each year than on going to the cinema or renting videos. But is this necessarily a (61) ___ thing? For years, newspaper reports have been saying that children who spend too much time playing computer games become unsociable, bad- tempered, even violent as a result. But new research, carried out in both Europe and the USA, suggests that the opposite may be (62) ___. (63) ___, playing some of the more complicated games may help people of all ages to improve certain skills. Researchers claim that this is because the games make the brain work harder in certain ways, like imagining sounds and movements quickly and identifying what they are. The fact that people play the games repeatedly means that they get a lot of practice in these skills which are therefore likely to become highly developed. Social skills may (64) ___, too. Researchers in Chicago think that fans of first- person shooter games such as “Counterstrike” are better than non-players when it comes to building trust and co- Page 2 of 5
  3. operation, and that this helps them to make good friendships and become strong members of their communities. So rather than giving up computer games, perhaps young people (65) ___ to spend more time on them? III. Read the passage and choose the correct answer for each question (10 points). In the world today, particularly in the two most industrialized areas, North America and Europe, recycling is big news. People are talking about it, practicing it, and discovering new ways to be sensitive to the environment. Recycling means finding ways to use products a second time. The motto of the recycling movement is “ Reduce, Reuse, Recycle”. The first step is to reduce garbage. In stores, a shopper has to buy products in blister packs, boxes and expensive plastic wrappings. A hamburger from a fast food restaurant comes in lots of packaging: usually paper, a box and a bag. All that packaging is wasted resources. People should try to buy things that are wrapped simply, and reuse cups and utensils. Another way to reduce waste is to buy high-quality products. When low quality appliances break, many customers throw them away and buy new ones - a loss of more resources and more energy. For example, if a customer buys high-quality appliance that can be easily repaired, the manufacturer receives an important message. In the same way, if a customer chooses a product with less packaging, that customer sends an important message to manufacturers. To reduce garbage, the throwaway must stop. The second step is to reuse. It is better to buy juices and soft drinks in returnable bottles. After customers empty the bottles, they can return them to the store. The manufacturers of the drinks collect the bottles, wash them, and then fill them again. The energy that is necessary to make new bottles is saved. In some parts of the world, returning bottles for money is a common practice. In those places, the garbage dumps have relatively little glass and plastic from throwaway bottles. The third step is to recycle. Spent motor oil cans can be cleaned and used again. Aluminum cans are costly to make. It takes the same amount of energy to make one aluminum can as it does to run a color TV set for three hours. When people collect and recycle aluminum (for new cans), they help save one of the world’s precious resources. 66. What does the passage mainly discuss? A. what is involved in the recycling movement. B. what people often understand about the term “recycle”. C. how to live sensitive to the environment. D. how to reduce garbage disposal. 67. The word “sensitive” in the first paragraph is closest in meaning to ___ A. responding B. logical C. cautious D. friendly 68. People can do the following to reduce waste EXCEPT___. A. buy high-quality product B. buy fewer hamburgers C. buy simply-wrapped things D. reuse cups 69. Why is it a waste when customers buy low-quality products? A. Because they have to be repaired many times B. Because they produce less energy. C. Because customers change their ideas all the time. D. Because people will soon throw them away 70. What is the best description of the process of reuse? A. The bottles are collected, washed, returned and filled again. B. The bottles are collected, returned filled again and washed. C. The bottles are filled again after being returned, collected and washed. D. The bottles are washed, returned, filled again and collected. 71. The garbage dumps in some areas have relatively little glass and plastic because___ A. each returned bottle is paid. B. people are ordered to return bottles C. not many bottles are made of glass or plastic D. returned bottles are few 72. The word “practice” in the third paragraph is closest in meaning to ___ A. drill B. exercise C. deed D. belief 73. The energy used to make a can is ___the energy used to run a color TV set for 3 hours. A. more than B. less than C. as much as D. not worth being compared to 74. The word “precious” in the last paragraph is closest in meaning to___. A. natural B. substantial C. first D. invaluable 75. Which statement is true according to the passage? A. It's imppossible to recycle aluminum. B. Aluminum is one resource that needs to be saved. C. Aluminum is a lasting resource. D. It's cheap to make aluminum cans. Page 3 of 5
  4. D. WRITING I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it (5 points). 76. The cost of living has gone up considerably in the past few years. - There 77. Their chances of success are small. - It is 78. Someone has suggested abolishing income tax. - It 79. Most people can understand Tom when he speaks Vietnamese. - Tom can make 80. We are thankful to General Vo Nguyen Giap for his contribution to the cause of the national liberation. - We are thankful to General Vo Nguyen Giap for what II. Use the suggested words and phrases below to make complete sentences of a passage(10 points). 81. Come / enjoy / three hundred years / history / single day! 82. Highfield House / one / Britain's finest old buildings / attractive / well-kept gardens / good view / beautiful North Norfolk coast. 83. Until recently / it / home / members / Highfield family. 84. Now / however / this classic 18th century hall / living museum / full /art / history. 85. There / so many attractions / from beautiful rooms / peaceful picnic places / by / lake. 86. You can even / trip / water / if / weather / suitable. 87. Enjoy / guided tour / House / start / the grandeur of the entrance / carry on through / various rooms. 88. tour / House / end / old kitchen / where valuable antique tools / display. III. It is said that modern technology makes it easier for students to learn. Do you agree or disagree with the statement? Write an essay of about 180 – 200 words to support your opinion (10 points) THE END Page 4 of 5
  5. KEYS B. PHONETICS: (5.0 points) 1 point for each correct answer: 16. D 17. C 18. A 19. C 20. D C. GRAMMAR - VOCABULARY - LANGUAGE FUNCTION: I. (15 points): 1 point for each correct answer: 21. C 22. B 23. B 24. D 25. A 26. C 27. C 28. D 29. B 30. D 31. A 32. A 33. C 34. B 35. C II. (10 points): 1 point for each correct answer: 36. MYSTERIOUSLY 37. EXPOSURE 38. IRRELEVANCE 39. MIGRATE 40. INATTENTIVE 41. DEEPEN 42. DISCARDED 43. ENTHUSIASM. 44. INDEPENDENT 45. RENEWABLE III. (5.0 points): 1 point for each correct answer: 46. D 47. B 48. A 49. A 50. C D. READING: I. (10 points): 1 point for each correct answer: 51. A 52. A 53. C 54. D 55. B 56. B 57. D 58. A 59. D 60. B II. (5 points): 1 point for each correct answer: 61. C 62. F 63. H 64. G 65. B III. (10 points): 1 point for each correct answer: 66. A 67. D 68. B 69. D 70. C 71. A 72. C 73. C 74. D 75. B E. WRITING: I. (5 points): 1 point for each correct answer: 76. - There has been a considerable increase / rise in the cost of living in the past few years. 77. - It is unlikely that they will succeed / will be successful. - It is likely that they will not succeed / will not be successful. 78. - It has been suggested that income tax should be abolished. 79. - Tom can make himself understood when he speaks Vietnamese. 80. - We are thankful to General Vo Nguyen Giap for what he contributed to / what he did for the cause of the national liberation. II. (10 points) 81. Come and enjoy three hundred years of history in a single day! (1.0 p) 82. Highfield House is one of Britain's finest old buildings (1.0 p) with attractive, well-kept gardens and a good view of the beautiful North Norfolk coast. (1.0 p) 83. Until recently, it was the home of the members of the Highfield family. (1.0 p) 84. Now, however, this classic 18th century hall is a living museum (which is) full of art and history. (1.0 p) 85. There are so many attractions from the beautiful rooms to the peaceful picnic places / such as the beautiful rooms and the peaceful picnic places by the lake.(1.0 p) 86. You can even have / make / take a trip on the water if the weather is suitable. (1.0 p) 87. Enjoy a guided tour of the House, starting with the grandeur of the entrance (1.0 p), and carry on through the various rooms. (1.0 p) 88. The tour of the House ends in the old kitchen where / in which valuable antique tools are display. (1.0 p) III. (10 points): 1. Form: essay (1.0 points) Page 5 of 5
  6. + include 3 parts: - introduction - body - conclusion 2. Organization: (10 points) - easy to follow - coherent 3. Content: (4.0 points): - successful fulfillment of the task with important ideas and relevant details 4. Language: (4.0 points) - a variety of structures and sentences patterns - appropriate vocabulary - suitable connectors - correct grammar - correct punctuating / spelling THE END Page 6 of 5